Benvinguts a Medi Ambient. Ajuntament de Vic
Truca’ns 93 886 21 00  @vic_mediambient

Comparteix 

Compostatge casolà i comunitari

Què és?

És el procés de descomposició de les restes orgàniques per part de microorganismes. Aquest procés permet obtenir compost, un adob de qualitat útil per l’agricultura i la jardineria.

El procés té dues fases: la descomposició, on actuen gran quantitat de microorganismes i s’assoleixen temperatures de 20 a 70ºC; i la de maduració, quan la temperatura disminueix i  apareixen petits invertebrats que acaben de transformar la  matèria orgànica.

El procés és molt net i si es fa correctament no genera problemes de males olors.

Com puc fer compostatge?

Si tens hort o jardí, pots aprofitar per instal·lar-hi un compostador per reutilitzar les teves restes orgàniques i vegetals per transformar-les en adob.

Ho pots fer pel teu compte, aconseguint o fabricant-te un compostador.

Des de l’Ajuntament organitzem tallers de compostatge casolà periòdicament per ensenyar-te com fer-ho i acompanyar-te durant el procés. Al final del taller lliurem un compostador per cada participant.

Pots descarregar-te el manual de compostatge aquí.

Quan és el proper taller de compostatge?

Actualment no hi ha cap taller previst, però si tens interès en rebre informació de tallers futurs, pots inscriure’t al formulari següent, trucant al 93 886 21 00 o bé enviant un correu a mediambient@vic.cat.

Compostatge comunitari

 

Al barri de Sant Llàtzer i al barri de les Quatre Estacions es va realitzar una prova pilot de compostatge comunitari conjuntament amb la Universitat de Vic per gestionar la fracció orgànica i la fracció verda generada al barri.

Si us interessa participar-hi o rebre més informació, podeu enviar un correu a mediambient@vic.cat.

Bonificació taxa residus

Totes aquelles persones que disposin de compostador poden sol·licitar una bonificació de la taxa d’escombraries d’un 20%, segons les ordenances fiscals aprovades. També tenen dret a bonificació les famílies que fan compostatge comunitari i fan un mínim de 40 aportacions anuals.

La bonificació s’ha de sol·licitar anualment.

Consulteu informació específica sobre com sol·licitar-la.

Dubtes més freqüents

Necessito un compostador per fer compostatge?

El compostatge es pot fer sense compostador, sempre s’ha fet així, en piles en el femer. Amb el compostador el que aconseguim és que la barreja estigui més resguardada de la pluja, del sol o del vent i, per tant, mantingui la humitat i la temperatura òptimes, de manera que el manteniment és menor. A més no causa impacte visual i, per això, el pots col·locar a qualsevol racó de l’hort o del jardí.

Puc posar el compostador on vulgui?

El compostador sempre ha d’estar en contacte directe amb la terra, mai sobre una superfície pavimentada, així els organismes entren en contacte amb les restes orgàniques de l’interior i es permet el drenatge de l’aigua sobrant. Si pots col·loca’l a l’ombra i resguardat del vent! Procura que el compostador no rebi massa insolació ni massa vent per evitar haver de regar, sobretot a l’estiu. I per la teva comoditat posa’l a prop del punt de generació dels residus orgànics.

El compostatge produeix males olors?

No. L’olor que desprenen les restes orgàniques al descomposar-se recorda a la de la terra humida del bosc. Si en algun moment sents olor a podrit o d’amoníac vol dir que hi ha alguna cosa que no estàs fent bé, probablement la barreja no s’hagi fet a parts iguals, estigui massa humida o no s’hagi remenat prou! Si és així, consulta el manual del compostatge casolà (link al pdf del manual).

El compostatge comporta l’aparició de mosques o altres insectes?

És normal que dins el compostador hi hagi insectes, sempre i quan es mantinguin en el seu interior i no n’hi hagin en excés. Els insectes són imprescindibles per compostar les restes orgàniques.

Els llimacs i altres animals que es mengen les plantes es traslladaran al compostador i desapareixeran del teu jardí.

Si apareixen mosques de la fruita, la qual cosa és normal a l’estiu, vol dir que no has fet bé la barreja, de manera que has de remenar i deixar la tapa del compostador oberta tota la nit.

Si hi detectes nius de formigues és indicatiu que no has remenat bé, per tant, caldrà que remoguis bé tota la barreja fins que el formiguer hagi desaparegut.

Per últim, la presència de paneroles al teu compost és indicatiu que el procés del compostatge està en un estadi avançat i que, per tant, s’està duent a terme correctament.

Si apareixen insectes puc tirar insecticida per eliminar-los?

L’adob que obtinguis al finalitzar el procés l’utilitzaràs per aplicar-lo a teu hort o al teu jardí, de manera que l’objectiu és aconseguir un producte final natural i de bona qualitat que puguis utilitzar tranquil·lament. Hi ha moltes maneres d’evitar la presència d’insectes o d’eliminar-los com ara fer una barreja a parts iguals de matèria seca i humida, controlar el grau d’humitat i la temperatura, voltejar la mescla periòdicament,…

Si el compost està molt sec puc deixar la tapa del compostador oberta durant un dia de pluja?

No. Sempre has de controlar la quantitat d’aigua que poses dins el compostador per mantenir la humitat òptima. Si deixes la tapa oberta del compostador un dia de pluja la barreja et quedarà xopa i probablement tindràs problemes de males olors i de compactació de la mescla.

He de remenar fins al fons del compostador?

És recomanable remenar bé tota la barreja, inclosa la capa de 10 cm del fons del compostador una vegada iniciat el procés.

Si des del principi ho fas així la mescla estarà molt esponjada i no tindràs problemes a l’hora de voltejar. Si només remenes superficialment, el material del fons es pot compactar i et resultarà molt difícil voltejar-ho, la qual cosa pot provocar l’aparició de formiguers, de males olors,…

Quin estri és el més adequat per remenar?

L’estri més adequat és una forca. Molta gent utilitza un pal; amb un pal no s’arriba a tots els racons del compostador i queden sectors poc airejats que poden produir males olors.

Puc llençar-hi les cendres de la llar de foc cada dia?

Gairebé et diríem que més val no llençar-ne de cendres. Tot i així si algun dia fas una barbacoa,… les hi pots posar ben barrejades amb altres residus. Si encens la llar de foc cada dia no llencis les cendres al compostador, aturaries el procés de compostatge i hauries de tornar a començar. Si vols pots llençar-les directament a l’hort o al jardí després d’haver-les garbellat i haver-ne tret les impureses.

Puc posar terra al compostador?

No. Si poses terra al compostador s’aturarà el procés de compostatge. La sorra fa que la barreja es compacti, dificultant l’aireació.

Puc llençar paper de diari al compostador?

No. El paper de diari no es composta. A més porta tinta amb substàncies contaminants que et malmetrien el compost final.

Què cal fer amb les branques, closques o pinyols que no s’hagin compostat?

Hi ha restes que triguen més temps a compostar-se, de manera que una vegada el compost ja està llest has de treure aquestes restes amb un garbell i tornar-les a llençar dins el compostador perquè continuïn el procés de compostatge.

Què passa amb les llavors de les males herbes que poso al compostador?

Tingues en compte que durant el procés de compostatge s’assoleixen temperatures molt elevades que inhibeixen la capacitat de germinació de les llavors. Així doncs, un cop tinguis el compost madur i l’apliquis al teu hort o jardí, no hi haurà perill de germinació de plantes invasores o indesitjables.

On puc aplicar el compost?

El compost es pot aplicar a qualsevol planta, ja que és un adob natural que conté tots els nutrients necessaris i contribueix a millorar la salut de les plantes.

Comparteix