Què és?
Es considera malbaratament alimentari totes aquelles restes d’aliments preparats o cuinats menjables, restes del plat o retornades de les taules menjables (amb les pells, ossos, closques i altres parts no separables), menjar fet malbé, així com menjar en bon estat.
A Catalunya es malbaraten anualment més de 260.000 tones d’aliments, que es correspon al 7% del que adquireixen lesfamílies, els restaurants i els comerços.
Això vol dir que cada català llença de mitjana cada any uns 35 kg d’aliments que es poden aprofitar.
En termes econòmics, la pèrdua és de 112€ per habitant i any.
La major part d’aquest malbaratament (el 58%) es produeix a les llars, seguit dels supermercats (16%), la hostaleria (12%), comerç al detall (9%), càtering (4%) i mercats municipals (1%).
En el cas de Vic, calculem que el malbaratament suposa un total de 1431 Tn/any.
Per més informació podem consultar ‘Guia per un consum + responsable dels aliments’.
Malbaratament als restaurants
Per evitar el menjar sobrer als restaurants és molt important ajustar compres i calcular bé la quantitat d’aliment de cada ració o plat.
Podeu seguir els consells per reduir despeses i evitar llençar menjar a la Guía ‘Trabaja de manera inteligente’ (Unilever).
També a la Guia per a la reducció del malbaratament alimentari en el sector de l’hostaleria, la restauració i el càtering. (fundació Alicia).
Vic tenim l’objectiu de reduir el malbarament alimentari. Per això, posem l’abast dels restaurants i bars assessorament personalitzat i un kit gratuït per sumar-se al zero.
Per més informació: Suma’t al Zero. Aquí no malbaratem
Malbaratament a la llar
Per reduir el menjar que llencem a la nostra llar, podem seguir tota una sèrie de consells que trobarem a la web No en llencem ni mica.
Podem trobar com hem de comprar, com hem de cuinar, com conservar els aliments, receptes amb materials sobrers,…
A Vic tenim l’objectiu de reduir el malbaratament alimentari i per això et donem alguns consells per sumar-te al zero i erradicar-lo de casa teva.
Per més informació: Suma’t al Zero. Aquí no malbaratem
Malbaratament als supermercats
El gener de 2012 l’Ajuntament de Vic, juntament amb Caritas i Creu Roja, tots ells formant part del Rebost Solidari, van iniciar una campanya pera aconseguir recollir totes les restes de menjar en bon estat que es llençaven des dels supermercats de la ciutat.
Aquesta campanya ha permès recollir en 9 mesos prop de 71Tn d’aliments que s’han destinat a diferents menjadors socials, a famílies en situació difícil i a entitats benèfiques.
Els establiments de Vic que estan col·laborant amb el Rebost solidari són:
- BONPREU i ESCLAT
- CARREFOUR
- CAPRABO
- ALDI
- MERCADONA
- CONSUM
- Gros Mercat
- Embotits Monells
- Casa Tió
- Fruites Blas Jiménez
- Mercats ambulants de dimarts, dissabte i diumenge